Ekonomi

85 milyonluk bütçe

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan 2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2021 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi’nin tanıtım konuşmasını yaptı.

2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin Plan ve Bütçe Kurulu’nda 230 saat süren 21 toplantı sonunda kesinleştiğini belirten Oktay, 36 gün emeği geçen tüm milletvekillerine teşekkür etti.

Fuat Oktay, bütçe teklifinin milletin ihtiyaçlarını merkeze alan adil ve sosyal bir anlayışa sahip olduğunu kaydetti.

Bütçede toplumun her kesimine hitap eden program, vakıf ve ödeneklerin yer aldığını belirten Oktay, “Asrın bütçesi yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme odaklı bir yapıya sahip. işvereni, çiftçisi, esnafı, emeklisi, öğretmeni… Emniyet teşkilatımızın, KOBİ’lerimizin, sanatçılarımızın, genciyle yaşlısıyla tüm dezavantajlı fertleriyle 85 milyonluk bir bütçesi var” dedi.

“Yeni yükseliş destanları yazmaya devam edeceğiz”

Bütçenin şehitlerin hatırasına sahip çıkarak terör bataklıklarını kurutan Türkiye’nin bütçesi olduğunu söyleyen Oktay, 2023 bütçesinin krizlere müdahale eden, çözüm üreten, savaşanları bir araya getiren güçlü bir Türkiye’nin bütçesi olduğunu ifade etti. Taraflar, etraflarında olup biteni tribünlerden izlemek yerine aynı zeminde buluşuyor.

Oktay, “Bütçe, Türkiye’nin otomobili TOGG’u geliştirmekle yetinmeyip, milli imkanlarla üretebilmek için piline kadar ilave adımlar atabilen üretim ekosistemimizin bütçesidir. Selman Reis, uzun menzilli hava savunma sistemimiz Siper, Türkiye’nin ilk çıkarma gemimiz TCG Anadolu ve TÜRKSAT 6A.” sözünü kullandı.

Bütçenin, 2.3 milyar metreküp su depolama kapasitesi ve 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin kendi kategorisinde en yüksek, dünyada ise 5.’si olan Yusufeli Barajı’na ayrıldığını belirten Oktay, 2023 bütçesinin 2023 bütçesinin 2023’e çıkacağını söyledi. kadınların statüsünü güçlendirmek, orman varlıklarını korumak ve artırmak ve tarımsal geliri artırmak. yükselecek; Girişimcileri ve yatırımcıları teşvik ederek birçok alanda gelişme ve gelişme sağlayacağını söyledi.

Oktay, “2023 bütçemiz ile Cumhuriyetimizin 100. yılında bölgemizde barışı, devletimizin birlik, beraberlik ve gücünü bölgemizde daha da perçinleyerek yeni mirac destanları yazmaya devam edeceğiz.”

Salgın, arz ve ikmal sorunları, jeopolitik gerilimler ve son yıllarda yaşanan savaşların olumsuz yansımaları nedeniyle küresel ekonomik görünümün bozulduğunu belirten Oktay, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı arz sorunları ve belirsizliğin Türkiye’nin gündemine oturtulduğunu söyledi. Salgın sonrası talepteki canlanma ile eş zamanlı olarak yaşanmaya devam eden kriz, gıda ve elektrik arz güvenliğini de etkiledi. Kendisinden kaynaklanan kırılmaların 2022’de küresel ekonomi üzerinde bir baskı unsuru olduğunu hatırlattı.

Emtia fiyatlarındaki hızlanmanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun tarihi yüksek seviyelere çıkmasına neden olduğuna dikkat çeken Oktay, 2022’nin başından itibaren gelişmiş ekonomilerin öncülüğünde para politikasında sıkılaşma eğiliminin hakim olmaya başladığına işaret etti. ABD başta olmak üzere birçok ülkede politika faiz oranlarının yukarı yönlü olduğuna dikkati çeken Oktay, son verilerin sıkılaşan finansal koşullarla birlikte küresel ekonomik aktivitede zayıflamaya işaret ettiğini ve küresel büyüme iddialarının yavaşlama eğiliminde olduğunu söyledi.

“Küresel bir resesyon olasılığı göz ardı edilemeyecek boyuta ulaştı”

2022 yılı boyunca dolar endeksindeki güçlenme eğiliminin gelişmekte olan ülke para birimlerinde dalgalanmalara neden olduğunu belirten Oktay, küresel bazda toplam talebin zayıflaması nedeniyle küresel sakinleşme olasılığının yadsınamaz bir düzeye ulaştığını söyledi. Merkez bankalarının sıkılaştırma adımlarını yavaşlatmaya başladığının gözlemlendiğini söyleyen Oktay, ABD Merkez Bankası Başkanı’nın faiz artırımlarındaki yavaşlamanın bu ay başlayabileceğini açıkladığını hatırlattı.

Olası bir sakinliği dizginlemeye yönelik benzer politikaların 2023 yılında yaygınlaşmasının beklendiğini belirten Oktay, başta petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisi olmak üzere öncü verilerin küresel enflasyon görünümünde iyileşmeye işaret ettiğini vurguladı.

Talepteki zayıflamanın gelecekte küresel enflasyonu da düşürücü etki yapacağını belirten Oktay, “Öte yandan finansal koşullarda yaşanan sıkılaşma, Rusya-Ukrayna savaşı, arz sorunları ve jeopolitik gerilimler küresel büyüme tahminlerini aşağı çekti. ve özellikle gelişmiş ekonomilerde resesyon endişelerini tetikledi.” bilgisini paylaştı.

Oktay, Uluslararası Para Fonu’nun Ekim ayında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na atıfta bulunarak, dünya ekonomisinin 2022’de yüzde 3,2 ve 2023’te yüzde 2,7 ile daha düşük bir oranda büyümesinin beklendiğini belirtti.

Oktay, 2022’de ABD’nin yüzde 1,6’sı; Avro bölgesinin yüzde 3,1’i; 2023’te ABD’nin yüzde 1’i; Avro bölgesinin yüzde 0,5 büyümesinin beklendiğini de belirtti.

“Ülkemiz enerji merkezi olmaya kararlılıkla devam ediyor”

Avrupa’nın enerji sorununun önümüzdeki dönemde önde gelen küresel risklerden biri olduğuna işaret eden Oktay, Avrupa’nın kış dönemindeki elektrik açığının küresel büyüme için endişe kaynağı olmaya devam edeceğini söyledi. Oktay, bu durumun bir süre daha gelişmiş ekonomilerde hanelerin ve şirketlerin elektrik maliyetlerinin daha yüksek olmasına yol açabileceğini belirtti.

Yükselen faiz oranları sonucunda değişken faizli konut kredilerinin yaygın olduğu gelişmiş ekonomilerde hanehalkının borç yükü artmış; Şirketlerin artan borç servis maliyetleri ile karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Başkan Yardımcısı Oktay, 2023’te emtia ve enerji fiyatlarının makul seviyelere düşmemesi ve jeopolitik gerilimlerin sürmesi halinde küresel ekonomideki kırılganlığın devam etmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Fuat Oktay, Türkiye’nin elektrik şoklarını taban seviyesinde tutmak için bölgesel güç merkezi olma yolunda mesafe kat etmeye devam ettiğine dikkat çekti.

“Yüzde 5 büyüme bekleniyor”

Küresel finansal krizden bu yana kesintisiz büyümeyi başaran Türkiye ekonomisinin, birçok ülkenin yaşadığı salgın döneminde 2020’nin ikinci yarısından itibaren aldığı etkili tedbirler sayesinde büyümeyi ve olumlu yönde farklılaşmayı başardığına dikkat çeken sert daralma olduğunu söyleyen Oktay, Harcamalar açısından değerlendirildiğinde orta vadeli programın hedefleri doğrultusunda hareket ettiğini ve güçlü konumunu korumayı başardığını belirtti.

2022’nin 9 aylık büyümesinde hizmetler sektörünün 5,2 puanlık katkısıyla öne çıktığını belirten Oktay, turizm gelirlerindeki artış ve buna bağlı olarak hizmetler sektörünün yılın bahis döneminde yüzde 8,3 büyüdüğünü bildirdi. hizmet gelirleri

Son dönemde gerçekleştirilen büyüme performansının istihdama da yansıdığını vurgulayan Oktay, salgının etkilerinin en şiddetli hissedildiği 2020 yılının ikinci çeyreğinden itibaren mevsim etkilerinden arındırılmış 4 milyon 900 bin istihdam artışının sağlandığını açıkladı. , 2022’nin üçüncü çeyreğine kadar.

Eylül 2022 ile Nisan 2020 mevsimsellikten arındırılmış bilgileri karşılaştıran Oktay, söz konusu istihdam artışının 5 milyon 540 bin kişiye ulaştığına dikkat çekti.

Oktay, Türkiye ekonomisinin 2022 yılında OVP varsayımları doğrultusunda yüzde 5 civarında güçlü ve istikrarlı bir büyüme sergilemesinin beklendiğini kaydetti.

“İhracat ilk kez 225 milyar doları aştı”

Oktay, 2022 Ocak-Ekim döneminde kümülatif TÜFE artış oranının yüzde 62,3 olarak kaydedildiğini söyledi. Enflasyonist dinamikler yakından incelendiğinde Oktay, yılın ilk çeyreğinde ortalama yüzde 7 civarında olan aylık enflasyonun ikinci çeyrekte yüzde 5’e, üçüncü çeyrekte ise yüzde 2,3’e gerilediğini bildirdi. Dikkat çekti.

OVP’nin hedefleri doğrultusunda yıl sonunda TÜFE’deki yıllık artış oranının yüzde 65 civarında olacağını söyleyen Oktay; yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda kademeli olarak düşmesinin beklendiğini bildirdi. Oktay, küresel ölçekte enflasyonist baskının hissedildiği bu ortamda, vergi indirimleri ve sübvansiyonlarla ülkedeki temel işlere erişimi kolaylaştırdıklarını belirterek; Dış ticaret tedbirleriyle başta gıda olmak üzere kritik eserlerdeki arz sıkıntısını hafiflettiklerini vurguladı.

Salgının ihracat üzerindeki baskılayıcı etkilerinin kısa sürede ortadan kalktığını belirten Oktay, şöyle devam etti:

“Bu süreçte salgın sonrası değişimlere hızla uyum sağlayan ihracatçılarımız ve ekonomimizin dinamik yapısı sayesinde dünya mal ihracatından aldığımız pay da tarihi yüksek seviyelere ulaştı. İhracatımızın ulaşmış olması son derece değerli. 2022 yılında küresel ekonomide durgunluk belirtileri ve beklentilerine rağmen yıllık 253 milyar dolar. 2022’de yarıdan fazla azalarak 31,9 milyar dolara düşecekti, istikrarımız çok fazla olacaktı.”

Enerji fiyatlarının Türkiye gibi net elektrik ithalatçısı olan tüm ülkeleri olumsuz etkilediğine işaret eden Oktay, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için attıkları adımların bir kez daha değerli görüldüğünü söyledi.

Başkan Yardımcısı Oktay, finansal sistemin de güçlü yapısını koruduğuna işaret ederek, bankacılık bölümüne bakıldığında, şubenin sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 12 olan yasal taban sınırının oldukça üzerinde, dikim prestijiyle yüzde 19,2 olarak gerçekleşti.

Oktay, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde atılan adımlar ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin dinamik yapısı sayesinde kalkınma hedefleri doğrultusunda ülkemiz ekonomisini istikrarlı ve güçlü tutmaya devam edeceğiz.”

“Çukurova’da yaklaşık 800 milyon dolarlık petrol keşfi gerçekleştirdik”

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılına ilerlerken tarihten aldıkları birikime sahip çıkmak ve Türkiye’yi daha ileri noktalara taşımak için gece gündüz çalıştıklarını vurgulayan Vizyonunun çıktıları olduğunu söyledi.

81 ilde izleri görülen devrim niteliğindeki inkılâpların, kalkınma atılımlarının ve dev eserlerin Türk milleti için her zaman daha iyiyi hedefleyen yaklaşımlarla hayata geçirildiğini belirten Oktay, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her zaman millet iradesini her şeyin üzerinde tuttuk ve 85 milyon vatandaşımızın ihtiyaçlarını, beklentilerini ve geleceğini düşünerek hareket ettik. Milletimiz için en iyi sonuçları alacak bir yoldayız.Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kamuda işleyişine bütçemize bağlıyız”Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu dinamizme ve sahip olduğumuz sarsılmaz iradeye güveniyoruz. Bu güven, milletimizin ve vatanımızın dua ve desteğiyle 2022 yılında tüm olumsuz küresel atmosfere rağmen milletimize mega eserler serisi denilebilecek hizmetler kazandırdık.”

Pek çok alanda başarı hikayelerine yenilerini eklediklerini belirten Oktay; Rize-Artvin ve Tokat havalimanları ile 1915 Çanakkale Köprüsü’nü açtılar, savaş nedeniyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan 25 milyon tonluk tahılın sevkiyat düğümünü İstanbul’da Türkiye’de bir ilk olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde çözdüler ve dünyada 5. Vatan için yaptıklarını hatırlattı.

Hidroelektrikte Avrupa 2’nci, dünyada 9’uncu, jeotermal enerjide Avrupa 1’inci, rüzgar enerjisinde dünyada 4’üncü, Avrupa’da 7’nci, rüzgar enerjisinde dünya 12’nci, Avrupa’da 8’inci ve dünyada 16’ncı sırada yer aldıklarını belirten Oktay, güneş enerjisinde, “Geçen yıllarda olduğu gibi kapattığımız 2022 yılı, ülkemizin dünyadaki gücünü pekiştiren, vatandaşlarımızın refahını artırmaya odaklanan eylem anlayışımızın göstergelerinden biri oldu. cari açık başta olmak üzere süregelen sorunların çözülmesidir” dedi.

Enerji ve sanayide kapasite ve kabiliyetlerini yerlileştirmeye ve millileştirmeye devam ettiklerini belirten Oktay, Çukurova petrol sahasında yaklaşık 800 milyon dolarlık rezerv maliyeti olan petrol keşfini gerçekleştirdiklerini, üretilebilir petrol rezervini önümüzdeki yıllarda öngördüklerini söyledi. bölge yaklaşık 8 milyon varil olacak.

“Günleri sayıyoruz”

Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nde sona yaklaştıklarını hatırlatan Oktay, Batı Karadeniz’de 2 bin 200 metre derinliğinde ve 170 kilometre uzunluğuyla dünyanın en derin ve en uzun deniz dibi iletim sistemini kurduklarını hatırlattı. tesisin deniz tarafındaki iletim limitlerini tamamlamış, test ve devreye alma süreçlerine başlamıştır. başladıklarını bildirdi.

Oktay, “BOTAŞ boru hattı ile Karadeniz’in 170 kilometre açığından gelecek yerli gazımızı önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde milli doğal gaz iletim sistemine ulaştırmak için gün sayıyoruz.”

Üretimi yaygınlaştırarak sanayiden tarıma her alanda istihdam, iş ve gıda imkanlarını artırdıklarını, ekonomiyi büyütmeyi ve refahı yaymayı amaçlayan politikalarla kişi başına düşen milli geliri yeniden 10 bin doların üzerine çıkardıklarını belirten Oktay, Türkiye ekonomisinin salgın öncesi döneme göre 3 milyon 400 binden fazla ek istihdama sahip olduğunu söyledi. sağladığını söyledi.

Türkiye’nin yeni nesil akıllı cihazı olan, tasarımı ve özellikleriyle tüm dünyada ses getiren elektrikli otomobil Togg’u 2023’ün ilk çeyreği sonunda yollarda görmek için çalıştıklarını belirten Başkan, şunları kaydetti: Oktay, üretim yerleşkesi tam kapasiteye ulaştığında her yıl 175 bin araç üretileceğini söyledi. 1.300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Fuat Oktay, Türkiye’nin sağlık altyapısının değerli göstergelerinden biri olan nitelikli yatak oranını 12 kat artırdıklarını belirterek; Nitelikli yatak sayısının ağır bakım yatakları hariç tüm yataklara oranının eylül ayının prestijiyle birlikte yüzde 78,5’e ulaştığını belirtti.

2022 yılında tüm zamanların rekorunu kırarak bitkisel üretimin 127,6 milyon tona ulaşmasını beklediklerini belirten Oktay, tarımsal takviye miktarını 39,2 milyar liraya çıkararak çiftçiye yaklaşık bin lira tarımsal destek sağladıklarını söyledi. Son 20 yılda cari fiyatlarla 500 milyar lira.

Oktay, orman zenginliğini artırdıklarını, yasa değişikliği ile sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesine katkı sağlayan birçok uygulamayı hayata geçirdiklerini, eğitimde çağı yakalamak adına değerli adımlar attıklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort